Maliye Bakanlığı kısaca Devletin gelirlerini ve giderlerini yönetmektedir.. Maliye Bakanlığının vazifesi ve yetkileri, başlıca şu noktalarda toplanmaktadır:
1 - Kamu giderlerini karşılayacak gelir kaynakları bulmak,
2 - Bu gelirleri toplamak,
3 -Yapılacak masrafların karşılığını sağlamak,
4 - Para ve kredi işlerini, kamunun menfaatine uygun şekilde düzenlemek,
5 - Devletle ilgili her türlü müesseseleri, mali bakımdan kontrol altında bulundurmak,
6 -Devletin mali bakımdan yönetimini, iktisadi kalkınma ile uygun olmasını sağlamak.
Maliye Bakanlığının başında, Bakanlar Kurulu'nun bir üyesi olan bir Bakan bulunur. Bundan başka Bakanlık, merkez ve taşra teşkilatı olmak üzere iki genel teşkilata ayrılmıştır. Merkez teşkilatında Müsteşar, Özel Kalem Müdürlüğü, Maliye Tetkik Kurulu, Hukuk Müdürlüğü, Bütçe, Mali Kontrol, Gelirler, Muhasebat Genel Müdürlükleri gibi teşekküller bulunmaktadır. Bakanlığın taşra teşkilatı, illerde defterdarlıklar, ilçelerde Mal Müdürlüklerinden kuruludur.
Görevleri
Malmüdürlüğü, vezne ve muhasebe servisleri ile gereken yerlerde tahakkuk, tahsilat ve muhakemat servislerinden oluşur. İş hacminin gerektirdiği Malmüdürlüklerinde yeterli sayıda saymanlık müdür yardımcısı çalıştırılabilir.
Malmüdürü, ilçe Maliye teşkilatının amiri olup işlemlerin mevzuata uygun olarak yürütülmesini sağlar. Vezne ve muhasebe servislerinin dışındaki servislerin başında bulunan memurlar işlerin kanuna uygun olarak yürütülmesinden birinci derecede sorumludurlar.
Malmüdürleri sayman sıfatını taşırlar ve Sayıştay'a hesap verirler. Saymanlık yetki ve sorumluluğu Bakanlıkça belirlenecek esaslar çerçevesinde saymanlık müdür yardımcılarına devredilebilir bu durumda da malmüdürleri sayman sıfatı ile saymanlığın hesaplarını bir bütün olarak Sayıştay'a vermeye devam ederler.