TSM’nin Sunduğu Hizmetler:
Bu çerçevede TSM Yönetmeliğine aşağıdaki hizmetler eklenmeli veya daha açık ifade edilmelidir:
a) Aile Hekimliği Birimleri ve TSM’ye bağlı diğer birimlerin hizmetlerinin denetimini yapar. TSM bölgesinde saptadığı sorunların çözümü için gerekli tüm girişimleri yapar.
b) TSM’ler Aile Hekimliği Birimleri de dahil olmak üzere bölgesindeki tüm hizmet içi eğitimleri düzenler. Bu eğitimler aile hekimleri ve bağlı birim personellerinin katılımı zorunlu eğitimlerdir ve gereksinim durumunda İl Halk Sağlığı Müdürlüklerince de planlanabilir.
c) Aile hekimleri ve TSM’ye bağlı birimler üzerinden periyodik olarak bildirilen verilerin sürveyansını yapar. TSM’ler aile hekimlerinin her türlü verisine ulaşabilme ve değerlendirme yetkisine sahiptir.
d) Kendi bölgesinde yürütülecek ulusal düzeydeki sağlığı geliştirme programlarını yürütür.
e) Aile Hekimliği Birimleri ve bağlı birimlerle işbirliği içinde, bulaşıcı hastalıkların kontrolü (sürveyans, salgın yönetimi ve filyasyon) hizmetlerini yürütür/yürütülmesini sağlar.
f) Olağandışı durumlarda (göç, mevsimsel işçiler, deprem, sel vb) sağlık hizmetlerinin sunulmasını organize eder.
g) Mevzuat çerçevesinde çevre sağlığı hizmetlerini yürütür.
h) İş sağlığı hizmetlerinin toplumsal düzeyde organize edilmesini sağlar.
Yukarda verilen hizmetler dışında yer alan ve TSM Yönetmeliğinden çıkartılması önerilen hizmetler aşağıda verilmiştir. Bu hizmetler TSM tarafından doğrudan sunulmayan ancak değerlendirmesi ve sunulması için ilgili birimlerin (aile hekimliği, KETEM, VSD vb) TSM tarafından koordinasyonunun sağlanacağı hizmetlerdir:
a) Ölüm raporu
b) Evde sağlık hizmeti
c) Okul çağı çocuk aşıları
d) Kanser erken teşhis ve tarama hizmetleri
e) Hareketli nüfusa yönelik hizmetler (tarım işçileri, göçmenler vb)
f) Acil sağlık hizmetleri
g) Adli tıbbi hizmetler
h) Laboratuvar ve görüntüleme hizmetleri